Parohia Greco-Catolică nr. 4 "Adormirea Maicii Domnului" Targu Mureş

Thursday 14 March 2013

Papa Francisc I: prima cuvantare si Binecuvantarea Ubi et Orbi

Aseara, la orele 20.30, Conclavul Cardinalilor a ales ca si succesor al Papei Emerit Benedict XVI pe Emeninenta Sa Jorge Mario Cardinal Bergoglio care si-a luat numele de Francisc. Dupa alegerea noului Suveran Pontif a sosit si anuntul de la balconul Basilicii Sf. Petru care anunta in limba latina bcuria pe care conclavul o face cunoscuta poporului, adunat in Piata Sf. Petru:


Annuntio vobis gaudium magnum;
habemus Papam:

Eminentissimum ac Reverendissimum Dominum,
Dominum Georgium Marium
Sanctae Romanae Ecclesiae Cardinalem Bergoglio
qui sibi nomen imposuit Franciscum


Franciscus
Papa Francisc I



 Cuvantarea Suveranului Pontif: 

"Frati si surori, buna seara!
Precum stiti a fost de datoria Conclavului de a alege Romei un episcop. Se pare ca fratii mei cardinali au mers pana capatul pamantului pentru a avea unul... dar iata-ne aici... Va multumesc pentru primirea voastra calduroasa. Comunitatea diocesana a Romei are acum Episcopul ei. Va multumesc! 

Inainte de toate, as dori sa ma rog pentru Papa Emerit Benedict XVI. Sa ne rugam impreuna pentru el, pentru ca Domnul sa-l binecuvanteze si Doamna Noastra sa-l tina. 

Tatal Nostru... 

Nascatoare de Dumnezeu...

Marire Tatalui... 

Si acum, pornim in aceata calatorie: Episcop si Om. Aceasta calatorie a Bisericii a Romei care prezida in caritate asupra tuturor bisericilor. Sa ne rugam intotdeauna pentru celalalt. Sa ne rugam pentru intreaga lume, pentru ca sa fie un mare spirit de fraternitate. Este speranta mea ca aceasta calatorie a Bisericii, pe care o incepem azi, si in care Cardinalul Vicar, prezent aici de fata si care ma va asista, sa fie fructuoasa pentru enghelizarea a acestui prea frumos oras. 

Si acum as dori sa dau binecuvantarea, dar inainte as dori sa va cer o favoare: inainte ca episcopul sa dea binecuvantare, va rog sa va rugati Domnului ca El sa ma binecuvanteze: rugaciunea poporului care cere binecuvantarea episcopului. Sa facem, in liniste, aceasta rugaciune: rugaciunea voastra pentru mine 
[...]


Acum voi oferi Binecuvantarea pentru voi si intregii lumi, pentru toti barbatii si toate femeile de buna credinta

[Bincuvantarea]

 Frati si surori, eu plec acum. Va multumesc pentru primirea voatra calduroasa. Rugati-va pentru mine mine pana cand ne vom revedea din nou, Ne vom revedea in curand. Maine doresc sa merg si ma rog Doamnei Noastre, Fecioara Maria, pentru ca ea sa vegheze asupra Romei. Nopate buna si somn usor!"  

Aceasta a fost prima cuvantare ca Episcop al Romei a Papei Francisc I, preluata de pe site-ul oficial al Sfantului Scaun, tradusa de mine insumi.

No comments:

Post a Comment