Parohia Greco-Catolică nr. 4 "Adormirea Maicii Domnului" Targu Mureş

Saturday 17 August 2013

Parohia Adormirea Maicii Domnului la ceas de mare sarbatoare

Stimati enoriasi si cititori ai blogului nostru,

In acest an, Parohia Greco-Catolica "Adormirea Maicii Domnului" din Targu Mures a sarbatorit 15 ani de la sfintirea ei, pe data de 16.08.1998.

Parohia Greco-Catolica Adormirea Maicii Domnului din Targu Mures - poza din timpul procesiunii religioase

Cu o zi inainte, in ziua in care se sarbatorea hramul bisericii, acest eveniment a fost celebrat print-o liturghie solemna, urmata de o procesiune inchinata Fecioarei Maria, 

Statuia Fecioarei Maria purtata in procesiune
in cursul careia s-au rostit rugaciuni si s-au cantat cantece marianiste, de catre membrele Asociatiei Mariane, dar si de catre enoriasii bisericii. Dupa savarsirea procesiunii, momentul festiv din viata comunitatatii greco-catolice din parohia IV a continuat cu o agapa, in cadrul careia enoriasii si participantii la sfanta liturghie si la procesiune au ramas sa schimbe idei si pareri, intr-un moment de socializare. 


Dac-ar ar trebui sa ne uitam inapoi, pe locul unde azi se inalta frumoasa biserica se afla un centru de colectare fier, hartie si sticla. In anul 1995, in septembire, la initiativa domnului Baghiu Lazar, recomanda preotului Petru Moldovan, de fericita amintire, "sa faca o biserica!", pentru ca locul in care se adunau duminica de duminica enoriasii pentru a se ruga, casa preotului Moldovan, devenise neincapator. Acesta, impreuna cu domnii Iacob Maier, Eugen Crisan si Valer Pol merg la Mitropolie, la Blaj, pentru a cere permisiunea de a construi o biserica greco-catolica. 

In primavara anului 1996, are loc marcarea locului bisericii, iar in data de 24 martie 1996, in prezenta actualului PF cardinal Lucian se sfinteste piatra de temelie a bisericii noastre. Lucrarile la biserica avanseaza greoi din cauza lipsei de resurse materiale si financiare, dar Primaria municipiului alaturi de fundatii din strainatate, Kirche in Not din Germania, si infratirea cu parohia Notre Damme din Lausanne, ajuta mult la finalizarea lucrarilor. 

Biserica Notre Dame din Lausanne
In anul 1997, preotul Petru Moldovan, avand o sanatate subreda isi odihneste somnul de veci, purtand in suflet marea dorinta de a vedea biserica construita. Lucrarile la biserica sunt continuate de preotul paroh actual, Ioan Farcas. Alaturi de muncitorii de la firma de constructii care au realizat lucrarile, la biserica contribuie si enoriasi ai bisericii, ajutand si grabind terminarea acesteia. Printre persoanele care au ajutat la constructia bisericii, si mai apoi la imbunatatirea si realizarea a ceea ce azi se vede aici, au fost urmatoarele persoane: materiale de constructii - dl. ing. Eugen Popa de la firma SOCOT; ing. Petris Tiberiu de DGN Gaz metan; ing. Sampaleanu Radu si Ing. Cismas Ioan - MOBEX, fabricarea usilor si a ferestrelor; Florin Strete, Iacob Nicusan, Eugen Crisan, dr. Virgil Osan, ing. Liviu Todoran, ajuta mereu parohia noastra in mod constant, pe langa altii, pe care poate eu nu ii cunosc. 

La 16.08.1998, in prezenta PF Lucian Cardinal Muresan, se sfinteste biserica. La acest moment de sarbatoare iau parte numerosi credinciosi veniti din oras sau de prin imprejurimi,  reprezentanti ai autoritatilor locale si ai celorlalte culte, reprezanrtanti ai parohiei Notre Dame de Lausanne - Palmerino si Marianne Almonte.

Au trecut deja 15 ani de cand zi de zi, duminica de duminica, credinciosii greco-catolici din cartierul Tudor din Targu Mures vin sa se roage Domnului. LA MULTI ANI!, bisericuta noastra, si cati mai multi enoriasi. Dumnezeu sa le ofere celor ce au lucrat si participat cat de putin, trecuti la cele vesnice, in frunte cu pr. Petru Moldovan, dl Lazar Baghiu, viata de veci alaturi de ingerii sai in Rai!

No comments:

Post a Comment