Parohia Greco-Catolică nr. 4 "Adormirea Maicii Domnului" Targu Mureş

Tuesday, 1 January 2013

Anul Credintei - 11.10 2012 - 24.11.2013, partea I

Precum stiti, stimati credinciosi greco-catolici, si nu numai, cititori ai blogului parohiei noastre, Papa Benedict al XVI a proclamat acest an, un an al credintei, in care omenirea, afundata in criza, atat economica, cat si morala, este chemata sa incerce sa caute drumul spre o credinta adevarata, prin rugaciune. 

Scrisoarea Sfantului Parinte Papa Benedict XVI, "Porta Fidei" e impartita in 15 subpuncte, fiecare dintre ele, analizand un aspect al credintei. Din ratiuni ce tin de lungimea acestei postari, si cu scopul de a nu plictisi cititorul, ci din contra de a-l atrage sa citeaca aceasta postare, voi imparti postarea in trei parti egale, analizand in fiecare dintre ele cate 5 subcapitole ele epistolei papale de invocare a Anului Credintei.

Acest eveniment a avut loc intr-o zi cu tripla insemnatate, asa cum subliniaza Sfantul Parinte Papa: 
  • deschiderea Adunării generale a Sinodului episcopilor, centrată pe tema „Noua evanghelizare pentru transmiterea credinţei creştine” (conform articolului  de pe site-ul Arhiepiscopiei romano-catolice de Bucuresti);
  •  celebrarea a 50 de ani de la deschiderea Conciliului Vatican II; 
  • 20 de ani de publicarea Catehismului.

sursa foto: http://www.catholica.ro/2012/10/08/anul-credintei-ce-este-important-de-stiut-si-linkurile-care-va-ajuta/

In primul subpunct, Sfantul Parinte Papa, ne aminteste ca poarta credintei ne este deschisa atunci cand suntem botezati si se inchide dupa trecerea la cele vesnice. De-a lungul acestui itinerar pamantesc, a trai in credinta este echivalent cu marturisirea credintei in Sfanta Treime, Tatal, Fiul si Sfantul Spirit; Tatal e Iubire, pentru ca l-a trimis pe Fiul sau sa ne mantuiasca de pacatul stramosesc; Fiul e Speranta, ca mostenitor al lumii cerurilor si speranta noastra in mantuire; Sfantul Spirit e cel care prin forta lui puternica conduce Biserica si o face de neinvins.


Al doilea subpunct al scrisorii sale, Sfantului Parinte Papa aminteste de slujba de liturghie a initierii Pontificatului sau, la a carei omilie, el indemna redescoperirea drumului credintei, intr-o lume in care oamenii devin din ce mai vulnerabili din cauza conditiilor sociale, economice si politice pe care care le traieste. Papa Benedict XVI e de parere ca in  credinta se poate gasi liana care sa traga la mal omul si sa-l readuca la adevarata lui moralitate. 

O viata traita fara Iisus e ca "sarea ... insipidă şi lumina ... ţinută ascunsă" (cf. Mt 5,13-16) ne spune Sfantul Parinte in continuarea epistolei sale. Iisus ar trebui sa fie persoana care da sens si gust vietii noastre, iar noi sa avem mereu dorinta si pasiunea de a asculta cuvantul sau si a face lucrarea sa. 

Subpunctul al IV-lea al scrisorii aduce motivarea convocarii Anului Credintei, incepand cu 11.10.2012 pana in 24.11.2013. Sfantul Parinte explica de ce a luat aceasta decizie subliniind cele 3 motivatii:
  • proclamarea Anului Credintei la 50 ani de la deschiderea Conciliului Vatican II  doreste sa ne faca sa meditam mult mai profund pe baza textelor emise de inalti prelati participanti la Conciliul Vatican II, din dorinta de a le intelege mai bine, ele fiind asa cum afirma Fericitul Papa Ioan Paul al II-lea, "...o busola sigură pentru a ne orienta pe drumul secolului care se deschide";
  • deschiderea Adunării generale a Sinodului episcopilor, centrată pe tema „Noua evanghelizare pentru transmiterea credinţei creştine” - papa transmite episcopilor participanti ca doreste ca acestia sa transmita enoriasilor o credinta adevarata, plina de valorile morale;
  • 20 de ani de la publicarea Catehismului;
dublate de criza accentuata prin care trece omenirea, impun ca omul sa se intoarca la credinta prin rugaciune, din dorinta de a se apropia mai mult de Dumnezeu si de a se ocupa de mantuirea sufletului sau. Papa Benedict XVI aminteste ca Anul Credintei nu e prima oara cand e convoacat, acest lucru facandu-l si predecesoul sau, Papa Paul IV-lea, cu ocazia sarbatoririi a XIX centenare de la comemorarea martiriilor lui Petru si Pavel. 

Sfantul Parinte Benedict  XVI subliniaza ideea ca dorinta de celebrare a Anului Credintei la semicentenarul aniversarii Conciliului Vatican II este o idee mai veche, ce o impartasea si venerabilul si fericitul papa Ioan Paul II, predecesorul sau in scaunul apostolic al lui Petru. Papa Benedict marturiseste ca Papa Ioan Paul ar fi presimtit momentul de criza morala  spre care se indrepta lumea, si tocmai de aceea un An dedicat Credintei era necesar, si tocmai in an aniversar, acesta fiind momentul propice pentru a intelege ca textele lasate mostenire de inaltii prelati participanti la Conciliul Vatican II nu trebuie sa "şi piarda valoarea lor şi nici vigoarea lor." Papa Benedict continua si spune ca aceasta trebuie citite si insusite cum se cuvine pentru ca Conciliul Vatican II a fost un mare beneficiu pentru Biserica in secolul XX, acesta oferind o "busola sigura" care ne ajuta sa ne orientam in lumea aceasta plina de pericole.

sursa scrisorii Porta Fidei in limba romana: „Porta Fidei” - Scrisoarea apostolică a Papei Benedict al XVI-lea prin care proclamă Anul Credinţei | DOCUMENT

No comments:

Post a Comment