Parohia Greco-Catolică nr. 4 "Adormirea Maicii Domnului" Targu Mureş

Wednesday, 22 October 2014

Sfantul Papa Ioan Paul II

Stimati enoriasi, dragi cititori,

astazi Biserica il sarbatoreste pe cel mai important pontif al secolului XX, e vorba de Papa Ioan Paul al II-lea. Nascut in Polonia, Karol Wojtyla, este papa cu cel mai lung pontificat din perioada moderna a Bisericii, si al treilea ca lungime din istoria Bisericii. 

Papa Ioan Paul al II-lea



Acest pontif, Papa Ioan Paul al II-lea, a fost un om al pacii si al reconcilierii, incercand sa intareasca si reconcilieze Biserica Romei cu celelalte confesiuni, mozaica, islamism, cu bisericile ortodoxe. In cei 26 de ani de pontificat a vizitat peste 129 de tari si este considerat omul care a avut o contributie esentiala la caderea regimurilor comuniste in Europa. Indemnul sau, "Nu va fie teama!" a insufletit poporul polonez si numai in lupta cu opresiunea regimurilor atee, comuniste. 

Papa Ioan Paul al II-lea

De-a lungul celor 26 de pontificat, Papa Ioan Paul al II-lea a sustinut reformelor introduse in cadrul Bisericii de Conciliul Vatican II. Acest fapt i-a atras si antipatii. Desi era iubit si stimat, atentatorii la viata sa au incercat zadarnic sa-l asasineze. Imediat dupa trecerea la cele sfinte, multimea decreta: "Santo Subito!"



A fost beatificat la 01.05.2011, de urmasul sau in scaun pontifical, Papa Benedict al XVI-lea, si apoi canonizarea, la 27.04.2014, de catre Papa Francisc. Acest proces a trebuit sa astept scurgerea celor 5 ani de la trecerea la cel vesnicii a inaltului prelat. In acelasi timp, trebuiau sa i se acorde doua minuni, care sa fi fost facute prin mijlocirea sa. 



Papa Francisc a ales ca data a sarbatoririi Sf. Papa Ioan Paul II-lea, data la care a acesta a fost intronizat, 22.10.1978, in detrimentul datei de trecere la cele sfinte, cum se obisnuieste in cazul sfintilor.

Este prima sarbatorire a Sf. Papa Ioan Paul II-lea. Sa cerem prin mijlocirea sa avem parte de o viata plina de iubire fata de semenii nostri, sa putem fi curajosi, sa nu ne fie teama, sa ne cerem scuze pentru greselile noastre de la cei carora le-am gresit si sa fim oameni care promoveaza pacea, reconcielierea si buna intelegere intre oameni


informatii suplimentare, si detaliate: Wikipedia

No comments:

Post a Comment